Kies de juiste skischoen

Skischoen

Kunt u zich nog de eerste keer herinneren dat u skischoenen aan had, al afvragend hoe je er op moest lopen, laat staan dat je er mee moest skiën. Toen was je blij dat je schoenen aanhad die geen pijn deden en waarmee je veilig kon skiën.

Weet u echter ook wat u aanhad?

Na een aantal keren skiën merken wij dat mensen altijd een keer verkeerde skischoenen uit de verhuur heeft aangehad. Als je uitgegroeid bent dan kan skischoenen zelf aanschaffen snel uit. Geen stinkschoenen, geen pijnlijke voeten en vaak ook voordeliger.

Eigen skischoenen

Net als bij ski's is het belangrijk dat je weet wat je koopt. In combinatie met de juiste ski's heb je nooit meer een excuus dat je toch een keertje bent gevallen (wat iedereen gebeurd). Skischoenen hebben veel invloed op je manier van skiën, heb je de juiste schoenen zal je plezier in het skiën nog groter worden.

Eigenschappen skischoenen

Voor het maken van een bocht dien je je benen te kunnen bewegen. Deze beweging begint als het goed is altijd vanuit je enkel en beweegt zich naar boven. Er komen daardoor veel krachten vrij op je voet en enkel, deze krachten wil je direct doorzetten naar je ski's. Een goed functionerende en zittende skischoen is dus belangrijk.

Skischoenen worden vaak aangegeven met een nummer bijvoorbeeld de HEAD raptor 90, de 90 staat voor de Flex van de schoen. Hoe hoger de flex des te meer kracht moet je zetten om de schoen te kunnen buigen.

Bij een te lage flex heb je het idee dat je ski's te laat reageren en dat je ski's alle kanten op gaan behalve de goede.

Een grote fout die vaak gemaakt wordt is een te zware flex, door een te zware flex is het buigen moeilijker en kom je al snel te rechtop op je ski's te staan. 

Skischoen maat

Koop je schoenen niet te klein maar zeker ook niet te groot. Nieuwe schoenen moeten net als gewone schoenen vormen naar je voet. De schaal zal niet veel veranderen maar de inlay(binnenschoen) zal dit wel doen. Als je je schoenen nieuw koopt mogen ze dus wel krap zitten maar niet knellen. Zitten ze de eerste dag direct goed is de kans groot dat je na een week skiën je nieuwe schoenen al te groot zijn.

Als je rechtop staat met gestrekte knie dien je de voorkant van de schoen te raken, als je door je knieën buigt moet je de voorkant net niet meer raken.

Veel schoenen kunnen tegenwoordig gefit worden, doe dit dus niet direct de eerste dag maar ga eerst even een rondje skiën.